Što je WordPress? Zašto 38% web stranica koristi WordPress? Zašto je jednako dobar za totalne početnike, kao i ozbiljnije igrače u digitalnom svijetu? Saznaj odgovore na ova pitanja u nastavku.

ŠTO JE WORDPRESS?

WordPress je najpopularniji CMS (Content Management System) tj. sustav za upravljanje sadržajem, što znači da korisnik može samostalno i jednostavno postavljati i mijenjati sadržaj web stranice.

WordPress je genijalan izum koji je potpuno pojednostavio objavljivanje sadržaja.

ZAŠTO SAM IZABRALA WORDPRESS

U vrijeme kad sam se hrabro bacila u pustolovinu kreiranja svoje prve web stranice, dva najpopularnija CMS sustava u digitalnom svijetu bila su Joomla i WordPress.

I kao svaki radoznali digitalac isprobala sam oba.

Joomla je otpala odmah u startu, kad sam shvatila da mi za kreiranje dvije stavke izbornika treba više od pola sata.
S druge strane, u WordPressu sam ko od šale napravila cijeli izbornik za manje od pet minuta, pa te ne bi trebala iznenaditi činjenica da je moj izbor debelo prevagnuo na stranu WordPressa.

Zeleno svjetlo mojoj odluci, uz jednostavnost korištenja, dala je i činjenica da su sve velike face u blogosferi tada koristile WordPress.

ZAŠTO JE WORDPRESS ODLIČAN ZA POČETNIKE?

Znam da WordPress na samom početku izgleda malo zastrašujuće.

Kad sam krenula koristiti WordPress, bila sam tip osobe koja se jedva usudila instalirati jednostavne aplikacije ili programe u kojima je samo trebalo stiskati gumbiće “Next”, “Next”, “Next” i “Ok”.

Ali čak i za totalnog početnika poput mene, nije uopće bilo teško sve to skupa pohvatati.

Ako negdje zapneš, velike su šanse da je netko drugi već imao isti problem.

Ako ti engleski nije loš, pitaš Google ili YouTube, jer njih dvojica znaju odgovore na većinu pitanja.

Tijekom cijelog mojeg blogoputovanja, još nisam naišla na niti jedan problem koji njih dvojica nisu znali riješiti.

S obzirom na to da WordPress postaje sve ozbiljniji igrač u digitalnom svijetu, odgovore na neka od tih pitanja naći ćeš i na svom jeziku.

ZAŠTO JE TOLIKO POPULARAN?

 • WordPress je besplatan – jedan od najvažnijih razloga njegove popularnosti, jer svi mi volimo besplatne stvari, osobito kad rade tako dobar posao kao WordPress
 • WordPress je jednostavan za korištenje, čak i za totalne početnike (jednostavna instalaciju uz pomoć tutorijala, jednostavno i moćno upravljanje sadržajem i medijskim zapisima)
 • iako je WordPress počeo kao platforma za blogere, danas se koristi za izradu svih vrsta web stranica (koristi se na više od 38% web stranica diljem svijeta, te je jednako popularan kod jednostavnih web rješenja za male biznise kao i kod izrade složenijih web shopova)
 • uz pomoć besplatnih ili plaćenih tema i pluginova, lako je proširiti funkcionalnost web stranice i prilagoditi njen izgled bez znanja HTML-a ili CSS-a (znači ne moraš završiti FER da bi znala srediti izgled web stranice)
 • nudi visoku sigurnost, uz poštivanje osnovnih naputaka nakon instalacije i korištenje nekih od mnogobrojnih sigurnosnih pluginova
 • osigurava visoke performanse (ukoliko je dobro podešen i koristi dobar caching plugin)
 • WordPress je softver otvorenog koda (što znači da svatko ima uvid u kod koji ga pogoni, te može pridonijeti njegovom razvoju ukoliko posjeduje potrebne vještine za doprinos)

WORDPRESS SUČELJE: OSNOVNE STVARI KOJE TREBAŠ ZNATI

1. NADZORNA PLOČA

 • sadrži neke osnovne podatke o tvojoj web stranici npr. broj stranica i objava, koju verziju WordPressa i WordPress teme trenutno koristiš, te informaciju o tome koja ažuriranja su trenutno dostupna (bilo da se radi o ažuriranju samog WordPressa, teme ili pluginova)

2. GLAVNE VRSTE SADRŽAJA

 • OBJAVE – objave se za razliku od stranica mogu svrstati unutar različitih kategorija (koje možeš kreirati unutar istoimene stavke lijevog izbornika), a najčešće se koriste za pisanje blog članaka
 • STRANICE – slična vrsta sadržaja kao objave, ali za razliku od objava, stranice su najčešće rezervirane za statičan sadržaj (npr. stranica “O nama”, stranica s kontakt podacima, stranica s opisom proizvoda i usluga, cjenik i sl.)

3. MEDIJ

 • ovdje možeš dodavati slike, pdf dokumente, audio i video fajlove i upravljati njima

4. IZGLED

 • TEME – unutar ove podstavke možeš dodati novu temu za svoju web stranicu (ili promijeniti postojeću)
 • IZBORNICI – ovdje možeš modificirati postojeći ili kreirati novi izbornik za svoju stranicu (ukoliko želiš dodati link u svoj izbornik koji nije objava ili stranica, koristiš “Prilagođene poveznice” i unutar toga upisuješ direktan link)
 • WIDGETI – mali blokovi sadržaja kojima dodaješ različite elemente kao što su nove objave, kalendar, tekst, kategorije i dr. u određene dijelove svoje web stranice (najčešće u sidebar i footer ili neke druge dijelove, ovisno o temi koju koristiš)

5. DODACI

 • unutar ove stavke dodaješ nove pluginove (i ažuriraš postojeće) kojima proširuješ funkcionalnost svoje web stranice
 • o tome koji su pluginovi must have za tvoju WordPress stranicu, pisali smo ovdje: WordPress pluginovi

6. KORISNICI

 • ovdje kreiraš korisnike koji imaju pristup tvojoj web stranici i dodjeljuješ im različite uloge
 • administrator – osoba koja ima pristup apsolutno svemu (nije preporučljivo imati više od jednog administratora ako nije potrebno, a još je manje preporučljivo da ime ovog korisnika bude “admin” –> zašto je to bitno pričali smo ovdje: WordPress: Što nakon instalacije?)
 • autor – dodjeljuješ ovu ulogu osobama koje su zadužene isključivo za kreiranje sadržaja

8. POSTAVKE

 • ovdje namještaš neke osnovne postavke svoje web stranice kao što su naziv i meta opis, url struktura, postavke datuma i vremena, te postavke za moderiranje komentara (o svemu tome više smo pisali ovdje: WordPress: Što nakon instalacije?)